Hasta bakıcılar evde bakım hizmetleri için ne kadar süre ile görevlendirildiler ise o kadar sürede hastalara bakım desteği sağlarlar. Hasta bakıcıların hasta bakım süreleri hastaların durumlarına ve hasta yakınlarının taleplerine göre saatlik, ½ günlük (12 saatlik), günlük (24 saatlik), haftalık veya aylık olarak değişkenlik göstermektedir.
Hasta bakıcının görevleri arasında hastanın günlük takip edilmesi gereken tansiyon, ateş, solunum değerlerinin alınarak not edilmesi ve takip edilmesi vardır.
Hasta bakıcılar hastaların tansiyon veya şeker hastalıkları varsa belirlenen aralıklarda varsa tansiyon ölçümleri veya insülin uygulamalarını takip eder.
Hasta bakıcılar hastaların günlük alması gereken ilaçları öğrenerek ilacı alması gerektiği saatte haber verir, hastanın ilaçlarını almasını sağlar.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Hasta bakıcıların diğer bir görevi de, hasta veya yaşlı bireylerin banyo ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hasta yatalak veya tekerlekli sandalyede değilse hastayı banyoya götürerek banyo yapmasına yardım eder. Eğer hasta yatağa bağımlı ise silme banyo denilen yöntem ile kafasını ve vücudunu siler ve temizler.
Hasta bakıcılar banyo sonrasında hastaların saçlarını tarar, ağız bakımlarını yapar, erkek hastalarda traş olmalarına yardım eder, tırnaklarının kesilmesini yapar. Giyinmelerine yardım eder.
Hasta bakıcıların önemli görevlerinden biri hastalara pozisyon vermeleridir. Hastalık nedeniyle uzun süre yatakta kalan hastalarda bası yarası denilen yatak yaraları görülmektedir. Yatak yaraları genellikle hastaların kuyruk sokumlarında, dirseklerinde, omuz ve sırt bölgelerinde, dizlerinde ve topuklarında görülebilmektedir. Hastada tedavi süresinde yatak yarası açılmaması için hasta bakıcılar hastaları yatakları içerisinde 2 saatte bir yön değiştirmelerini sağlayarak basının azalmasını sağlarlar.
Hastalar ayağa kalkabilecek veya yürüyebilecek durumdalar ise ev içerisinde kısa yürüyüşler yaptırarak hareket etmelerini sağlarlar.
Hasta yatağa bağımlı veya tekerlekli sandalyede ise fizyoterapistin verdiği belirli adetteki pasif egzersizleri hasta bakıcılar her gün hastaya yaptırır.
Hasta bakıcıların psikolojik anlamda hastaya en büyük destekleri, moral vermeleri ve hastaları tedavideki ilerleme konusunda motive etmeleridir.
Hasta bakıcılar 24 saat hastaların veya yaşlı bireylerin yanında olduklarından hastanın genel durumu veya gün içerisinde yaşanan değişiklikleri aile yakınlarına ve hemşiresine ileterek bilgilendirme yapar.
Hasta Bakıcılar Ailelerin Destekçisidir
Hasta bakıcılar, hastalara verdikleri bakım desteğinin yanı sıra hasta yakınlarının da yardımcıları ve destekçileridir. Aile yakınları güvendikleri hasta bakıcılar sayesinde hastalarını kısa süreli (günübirlik alışveriş, bank veya farklı ihtiyaçlar için) veya uzun süreli olarak (seyahat, iş gezisi vb) hasta bakıcılara emanet edebilir.